O NAMA

DSNM Volosko – Unutar Društva sportova na moru Volosko djeluje sportska sekcija Jedrenje na dasci.

DSNM Volosko – povijest sekcije jedrenja na dasci                                                           Piše: Željko Jerneić

Sekcija jedrenja na dasci pri Društvu sportova na moru ili kraće – kako nas svi znaju – DSNM Volosko – nastala je početkom osamdesetih zahvaljujući skupini entuzijasta posvećenih sportu koji je tada bio tek u povojima. Počeci su bili teški, uvjete je tek trebalo stvoriti. Nije trebalo dugo čekati da naši natjecatelji počinju postizati i vrhunske rezultate u nadolazećim godinama. Ovo su samo dijelovi priče koja još uvijek traje…

 2010. g., dio članova sekcije Jedrenja na dasci

2010. g., dio članova sekcije Jedrenja na dasci

Društvo sportova na moru Volosko – sekcija jedrenja na dasci je puni naziv našeg kluba koji postoji gotovo 30 godina. Stvari su išle otprilike ovako.06_DSNM
Prvu dasku za jedrenje u Opatiju je donio legendarni Lippe. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća prvi windsurferi na Voloskom (Branko Pizzul, Grga, Damir Dujmić, Vera Kunić) nemaju svoj adekvatan prostor za držanje dasaka. Prvi prostor za daske bio je stari bunker u dvorištu danas devastirane ville Irenee (kraj općine, iznad «Borbe»). Taj prostor nije bio adekvatan za držanje opreme, no takvi su počeci.

08_DSNM
U isto vrijeme, ski-klub KEY Opatija koji nosi naziv po kasnije propalom opatijskom turističkom divu okupljao je opatijske surfere. Na prvi pogled zvuči čudno, no novi sport koji je tada u strelovitom usponu objedinio je i jedriličare i skijaše u zajedničku aktivnost.
U to doba popularne su i ski-surf regate koje su se održavale u travnju – najprije se skijalo na Platku, a zatim surfalo ispred Žurkova (Otvoreno prvenstvo Jugoslavije u kombinaciji skijanja i jedrenja na dasci – natjecalo se u tri kategorije: laka, teška i žene). Neki od natjecatelja koji su na tom natjecanju ostvarivali dobre rezultate i danas su aktivni u našem klubu.
Goran Brozović, jedan od prvih surfera u Opatiji, a kasnije učitelj jedrenja na dasci u našoj sekciji sjeća se kako je to bilo nekad, a sačuvao je i više novinskih napisa o prvim windsurf regatama u našem kraju.

35_DSNM

“Na prijelazu iz 70-tih u 80-te, domaći sportaši bili su zapljuskani informacijama o novom sportu, windsurfingu, jedrenju na dasci.
Prve kontakte sa daskama imali su Lippe i Marijan (danas vlasnik Restorana Kamelija u Opatiji, i član Opatijskih Kukala, zimskih kupača) jer su imali veze sa turistima kao pravi jedriličari i kao pravi budući ugostitelji, i zabavljači turistkinja. Nabavile su se daske i pokušavalo se na njima jedriti ispred Opatije. To je bilo u Opatiji uvijek problematično zbog nedostatka vjetra. Gliba (Željko Ružić) i Serđo Matijašić bili su inficirani tim novim sportom. Vološćanski dečki Pic i Grga imali su isto dobre veze sa inozemstvom i sa novim trendovima. Počele su se nabavljati daske za jedrenje raznih vrsta a kasnije smo ih zvali “pegle”.

04. Jedna od prvih windsurf dama u našem kraju – Vida Brozović ispred Slatine u srpnju 1981. godine

1983.godine jedriličari su bili koncentrirani u opatijskom klubu “Jadran “, a skijaši u “KEY”-u , tadašnjem lideru u prodaji zimskih aranžmana skijanja u Italiji itd. (KEY = Kvarner Express international itd.). Razvoj novog sporta na neki način povezao je iste ljude iz dva različita sporta, skijanja i jedrenja u do tada nezamisliv spoj. Ipak, ti su sportaši željeli objediniti interese u zajednički nastup, te su već 1983 organizirali prvo otvoreno prvenstvo Opatije u jedrenju na dasci. “

O tome je pisao i Novi list u srpnju 1983. g. :

JEDRENJE
U čast Dana ustanka naroda Hrvatske
OTVORENO PRVENSTVO OPATIJE

OPATIJA, 20. srpnja – U organizaciji Jedriličarskog kluba “Jadran” iz Opatije i Ski-kluba “Key” opatijskog “Kvarner-expressa” u čast Dana ustanka naroda Hrvatske održat će se Prvo otvoreno prvenstvo Opatije u jedrenju na dasci. Predviđeno je da se prvenstvo održi na sam praznik 27.srpnja i da se voze dvije regate; prva ujutro u 7 sati pred Voloskom na tramuntani, a druga nakon piknika za učesnike pred jedriličarskim klubom na Slatini, u ranim poslijepodnevnim satima kad zapuše maestral.
Pravo sudjelovanja na prvenstvu imaju svi ljubitelji “daskanja”, a organizatori očekuju oko stotinjak prijava. (i.k)

Nakon održanog natjecanja Novi List bilježi:

Otvoreno prvenstvo Opatije u jedrenju na dasci

POBJEDNICI BUNETA I BAKOTA
OPATIJA, 27. Srpnja – Opatijac Ivo Buneta ( “Jadran”- Opatija ) i Riječanin Igor Bakota ( član “ 3.maja” ) pobjednici su Otvorenog prvenstva Opatije u jedrenju na dasci, što je održano na regatnim poljima ispred Voloskog i Opatije u čast Dana ustanka naroda Hrvatske.
Buneta je pobijedio uvjerljivo u “ diviziji 1” ( jedrenje na dasci se ne dijeli na klase već na divizije ), osvajanjem prvog mjesta u prvoj i drugog mjesta u drugoj regati, ispred Mamića ( “Jadran”, Opatija ) i
Dujmovića (“ Key “ , Opatija).
U “diviziji 2 “ odluka je pala nakon druge regate. Lippe I Bakota su sakupili isti broj bodova, ali je prvo mjesto pripalo Bakoti, obzirom na to da je pobijedio u poslijepodnevnoj regati. Lippe (“ Jadran”, Opatija) se morao zadovoljiti drugim mjestom, a treći je Osojnak (“Jadran” , Opatija) I.K.

Cijelo ljeto smo se topili na tramontanama i pokojem jugu a na jesen se ponovo okupili na još jednoj regati.

Novi List u rujnu 1983. g.

OTVORENO PRVENSTVO OPATIJE U JEDRENJU NA DASKI

Pobjednici Klarić i Koludrović

OPATIJA, 27. rujna – Otvoreno prvenstvo Opatije u jedrenju na daski okupilo je 24 jedriličara iz tri kluba : riječkog “ 3. maja “, opatijskog “ KEY-a i
opatijskog “”Jadrana”. Ukupno su održana tri plova, a plasman jedriličara po klasama bio je slijedeći :
Laka “divizija” : 1. Klarić (“Jadran”), 2. Osojnak(“Jadran”),3. Bakota (“3.maj”), 4. Srdoč ( KEY”), 5. Jedretić (KEY”), 6. Fućak (“KEY”)…
Teška “divizija” : 1. Koludrović (“3.maj”), 2. Zrinšćak ( “ Jadran”), 3. Prospero (“3.maj”), 4. Georgijević (“KEY”), 5. Pizzul (“KEY”),6. Brozović (“KEY”).
Najbolje plasirana natjecateljka bila je Denis Tomašić iz “3. Maja” (ik)

U to vrijeme još su regatavali: Barbieri, Feručo, Flavio, Pantalon, Kunić Vera, Stermečki,Lipovšek,Marok,Životić,Marjan… Dolazi 1984, skija se redovno, a na tramontani jedri. Lede se prsti oko buma a suho odijelo je bilo tek u razvoju. O jedrenju na dasci se priča. Jaki su i Slovenci a sve se vrti oko skijanja i jedrenja.

Evo napisa iz Novog lista od 9.travnja 1984. godine:

Novi list 1984 g. 9. travnja, ponedjeljak
Otvoreno prvenstvo Jugoslavije u kombinaciji skijanja i jedrenja na daski

ZIBLER , ZUPAN I JUTA OŠLAK NAJBOLJI

RIJEKA, 8. travnja – Janez Zibler bivši jugoslavenski skijaški reprezentativac, sada trener alpske selekcije Grčke, u kategoriji do 75 kg, i Gorazd Zupan (do 70 kg), te Juta Ošlak u ženskoj konkurenciji osvojili su prva mjesta na Otvorenom prvenstvu Jugoslavije u kombinaciji skijanja i jedrenja na dasci. Oni su na snijegu Platka i na regatnom polju u Žurkovu pokazali najviše vještina u ovim sportovima. Nakon oba natjecanja sakupili su najmanje kaznenih bodova.

REZULTATI :

Laka kategorija (do 70 kg):

1. Gorazd Zupan ( Domžale ) 13,70 kaznenih bodova, 2. Ezio Ferin ( Italija ) 13,70, 3. Robert Šupraha (Rijeka) 20,00 , 4. Rok Rotar ( Snežinka Ljubljana ) 22,00 , 5. Damjan Rotar ( Snežinka ) 24,70.

Teška (do 75 kg):

1. Janez Zibler ( Kranj ) 8,70 , 2. Ivan Encer ( CSKA, Sofija ) 13,70 , 3. Dalibor Mladenović ( Rijeka ) 25,00 , 4. Željko Srdoč ( Key, Opatija ) 30,00 , 5. Valentin Stefanov ( CSKA Sofija) 32,00 .

Žene :

1. Juta Ošlak (Viator, Ljubljana) 8,00 , 2. Polona Mirnik (Domžale) 13,00 , 3. Patricia Česnik (Domžale) 17,00 , 4. Denis Tomazich ( 3. maj Rijeka) 21,70 , 5. Aleksandra Grilj ( Domžale ) 23,00 . O.R.

Kako je zaljev Preluk zahvaljujući tramontani atraktivniji za surfere nego akvatorij ispred Opatije, ideja o preseljenju na Volosko pala je na plodno tlo. Tako Novi list od 24. lipnja 1984. godine piše:

Novi list u lipnju 1984 g.
OPATIJA:

“DASKAŠI“ SELE U VOLOSKO

OPATIJA, 24. lipnja – Sekcija jedrenja na dasci, koja je razvila svoju aktivnost u okviru opatijskog SKI kluba “KEY”, trebala bi se “preseliti” u Društvo sportova na moru Volosko. U DSNM “ daskaši “ će imati bolje uvjete za rad , a i logičnije je da se sredstva za sportske aktivnosti na moru usmjeravaju na jedno mjesto. SKI klub će nastaviti sa vrlo uspješnim radom sekcije skijanja , u kojoj je okupljeno oko 350 članova, a koja će i iduće zime organizirati brojne akcije.

Takav je stav iznijet na godišnjoj skupštini SKI kluba “KEY”, na kojoj je izvještaj o radu podnio dosadašnji predsjednik VOJIN MARKOVIĆ , a za novog predsjednika je izabran KAZIMIR BEZIĆ. Istaknuta je uspješna suradnja SKI kluba sa SIZ-om fizičke i tehničke kulture, DSR “Partizan“, i nekim radnim organizacijama. M.R.

Jedna od tadašnjih posebosti surfanja pred Voloskom bilo je i noćno jedrenje koje je bilo posebna atrakcija za posjetitelje Voloskog. Taj običaj nestao je u drugoj polovici oasmdesetih. Danas se zajedri noću isključivo ako zapuše koji kasni neverin pa se dulje ostane na vodi. Te 1984. godine windsurfing je i u svijetu bio na vrhuncu, pa se svojevrsna euforija preslikala i na domaći teren. Grade se novi ulazi u more, entuzijasti polaze tečajeve za instruktore jedrenja na dasci, regatava se i organiziraju se tečajevi. Naša sekcija tada je imala pet ili šest klupskih dasaka i rigova. Daske su bili imgradovi Delfini, poznatiji kao ”pegle” i jedan neuništivi Mares kojemu bi prova zavibrirala kad bi se zabio u val, a jedra također od Imgrada u poznatom crven–bijeli-plavi dizajnu s početka osamdesetih.

Goran Brozović, jedan od učitelja koji su tada utirali put današnjoj sekciji jedrenja na dasci prisjeća se mnogih momenata, a neke od njih ima i dokumentirane.

Evo što piše:

“1984 g. DSNM Volosko prihvatilo je daskaše kao svoju sekciju. Spremište za daske nalazilo se u parku ville Irene-e, ( Borba ) u jednom uskom bunkeru, na prvoj terasi iznad Lungomara. Postojala je hijerarhija u pravu za spremanje dasaka jer je bilo malo mjesta. Ulazak u more je bio problematičan pa su članovi prionuli izgradnji betonskog podesta u moru, terase. Tu su bili najviše angažirani naši “građevinari” Pizzul, Vera ; Marok za dozvole, ronioci za podvodno betoniranje i mi ostali šljakeri kao dobrovoljna radna snaga. Izrađena je i drvena rampa za ulazak u more ali izdržala je samo do prvog jačeg juga.
Jedrilo se ujutro i navečer od 20 – 22 sata, najljepše je bilo uz mjesečinu , a jake ideje su bile za postavljanje reflektora , koji su i bili nabavljeni ali nikad postavljeni.
Daskaša je bilo sve više . Germek, Kusto, Abi, Marok, Brozović, Stermečki, Vera, Krešo,Neven, Vojko, Grga itd. Padanja i preleti bili su normalna stvar jer se učilo na iskustvo i na pogreške.
Sekcija je odlučila da se zainteresirani pošalju u Split na tečaj za učitelja.
Od 1.6. – 3.6.1984. Pizzul Branko, Brozović Goran, Kusturin Zlatko i Germek Branko bili su na tečaju u Splitu i polagali ispite pred komisijom Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu i stekli Uvjerenje o zvanju Učitelj-pripravnik jedrenja na dasci.

03. Polaznici tečaja za učitelje jedrenja na dasci u Splitu 1984. godine

Odmah po povratku iz Splita izvršene su temeljite pripreme za školovanje mlađih daskaša, te je nabavljen i simulator za suhi trening ravnoteže.
Od četvrtka 28.6.1984 do nedjelje 1.7.1984 održan je tečaj i to suhi uvodni pred bunkerom a nakon toga mokri u Vološćanskoj luci.”

06. Zajednička snimka članova sekcije jedrenja na dasci – ljeto 1984.g.

Još jedan detalj koji je danas nezamisliv: kako je klubskih dasaka bilo malo, a zainteresiranih puno više – svi koji su htjeli surfati trebali su se predbilježiti na popis koji je bio izvješen na oglasnoj ploči dan ranije, i imali su pravo na maksimalno dva sata dnevno. Tako se surfalo od osam ujutro pa do večernjih sati – puhalo taj dan ili ne!

NOVI LIST od petka, 6. SRPNJA 1984. piše:

VOLOSKO :
ZAVRŠEN TEČAJ ZA “DASKAŠE”
Volosko, 4. srpnja – Sekcija jedrenja na daski Društva sportova na moru “Volosko” uspješno je organizirala četverodnevni tečaj “surfinga”. Zbog velikog interesa za tu aktivnost početkom kolovoza namjerava se organizirati slijedeći tečaj. Prvi organizirani početni tečaj jedrenja na daski završila su 34 polaznika. A.K.
Na prvom tečaju u grupi Gorana Brozovića , prve školovane korake surfanja učili su i za to klubu platili po 800,- dinara, osim Ksenije koja je bila član i platila samo 600,- dinara.
1. Đeldum Marcela 13.09.1966. Opatija
2. Blažić Bruno 15.09.1968. Opatija
3. Fonović Ksenija 01.03.1969 Volosko
4. Taft Alison 15.01.1968 Daytona Beach USA
5. Srdoč Nataša 04.09.1967 Srdoči
6. Jerneić Željko 14.12.1969 Volosko
7. Ivica Nenad 03.06.1969 Volosko
8. Kunst Karlo 01.02.1970 Matulji
9. Pavičević Savo 11.08.1972 Opatija

02. Polaznici tečaja jedrenja na dasci u ljeto 1984. godine. Učitelj: Goran Brozović.

a u rubrici JEDRENJE:

Lovranska regata za “daskaše”

NAJBOLJI KLARIĆ I JURAS
LOVRAN, 5. srpnja – Na lovranskoj regati za jedriličare na daskama , što je održana u čast Dana borca, danas je nastupilo 20 natjecatelja iz Voloskog,Lovrana, Rijeke, Zagreba i Opatije.Ukupno su održane tri regate, a najbolji su u klasi “D 1” bili Paško Juras iz Opatije, koji je osvojio prvo mjesto, zatim Zoran Frlan iz Voloskog kao drugi i Joško Mastrović iz Rijeke kojemu je pripalo treće mjesto.
U klasi ” D 2 ” prvi je bio Ivo Klarić iz Voloskog, drugi Boris Pizzul iz Opatije , a treći Branko Picul iz Voloskog. I.K.

Od polovice osamdesetih masovnost u jedrenju na dasci opada, ali se u klubu profilira nekoliko izrazito uspješnih natjecatelja. Boje kluba tada brane: Željko Srdoč, Ivica Klarić, Fenando Kirigin, Igor Bakota, Vjekoslav Osojnak, Denis Zrinšćak, braća Miran i Marin Sušanj, a povremeno im se pridruže i još poneki članovi kluba.
U to vrijeme funboard natjecanja su tek u povoju, a na vrhuncu je jedrenje na drugoj diviziji ( daske zaobljenog dna sa uvlačivom kobilicom dužine 390 cm i težine minimalno 18 kg, jedra trokut oko površine 6.4m2, 460 cm po jarbolu i 270 cm po bumu ). Jedri se u lakoj i teškoj kategoriji ( laka do 70 kg, teška od 75 kg a oni između su mogli odabrati kategoriju u kojoj će jedriti ). Do sredine osamdesetih koristila su se isključivo dakronska jedra. Novi materijal koji je hit u to vrijeme je mylar, a monofilm postaje popularan materijal za jedra tek na prelazu u devedesete.

15. 1987.g. – ekipa ispred kluba pred polazak na regatu _ Fernando Kirigin, Igor Bakota, Ana Škorić, Valter Šepić, Željko Srdoč, Vlado taksist, Ivo Klarić, Marin i Miran Sušanj

Iz druge divizije kasnije je razvijena olimpijska klasa Lechner, a jedini predstavnik kluba u toj klasi bio je Fernando Kirigin.

Najviše uspjeha na regatnim poljima sredinom i u drugoj polovici osamdesetih imaju Željko Srdoč u teškoj i Ivo Klarić u lakoj kategoriji.

Ivo Klarić ostvario je sljedeće rezultate (možda to i nije sve, to je ono čega se sjeća):

3. mjesto Arena kup pokal SRH 1983. godine,
2. mj. prvenstvo Hrvatske – Vodice 1984.,
3. mj. pokal Jugoslavije – Viganj 1984.,
1. mj. regata Crikvenica 1984.,
1. mj. regata Opatija 1984.,
1. mj. Kup Zadra pokal SRH 1985.,
1. mj. prvenstvo Hrvatske – Vodice 1985.,
1. mj. Kup Splita pokal SRH 1985.,
1. mj. pokal SRH – Volosko 1985.,
3. mj. pokal Jugoslavije – Kopar 1985.,
1. mj. pokal Hrvatske – Opatija 1985.,
3. mj. Kup Jugoslavije – Volosko 1987.,
2. mj. Kup Hrvatske – Volosko 1987.,
2. mj. pokal SRH – Viganj 1987.,
2. mj. prvenstvo Hrvatske – Viganj 1987.

Oni koji poznaju Željka Srdoča znaju da je uspješan u svakom sportu kojeg se uhvati (osim surfanja ostvarivao je dobre rezultate i u skijanju i brdskom biciklizmu). Zahvaljujući upornosti i prirodnom talentu Srdoč je uz Klarića najtrofejniji natjecatelj u povijesti kluba. Evo najznačajnijih rezultata u njegovoj natjecateljskoj karijeri:

1.mjesto. Kup Hrvatske – Opatija 1985.,
2. mj. u ukupnom poretku za pokal Hrvatske za 1985. godinu
1. mj. prvenstvo Hrvatske – Vodice 1985.,
2. mj. otvoreno prvenstvo Jugoslavije – Portorož 1985.,
1. mj. prvenstvo Hrvatske – Vodice 1986.,
2. mj. u ukupnom poretku za Kup Jugoslavije – 1986.,
1. mj. pokal Jugoslavije – Split 1986.,
2. mj. otvoreno prvenstvo Jugoslavije – Viganj 1987.,
1. mj. otvoreno prvenstvo Hrvatske – Viganj 1987.,
1. mj. Velika nagrada Jadrana – Split 1987.,
1. mj. Kup Hrvatske – Volosko 1987.,
1. mj. Kup Slovenije – Kopar 1987.,
3. mj. prvenstvo Jugoslavije – Viganj 1988.

11. Svjetsko prvenstvo za 2. diviziju – Cagliari 1986. – u prvom planu jedro Željka Srdoča – Y 410

Uz navedene rezultate treba svakako reći da je Željko Srdoč 1986. godine kao reprezentativac bivše države nastupio i na svjetskom prvenstvu u Cagliariju osvojivši 64. mjesto između 120 natjecatelja u teškoj kategoriji, te 4. mjesto na Balkanijadi u Varni (Bugarska) 1988. godine. Proglašen je i za sportaša godine u Opatiji za 1986. i 1987. godinu.

09. Viganj 1988. – Bakota, Kirigin, Jerneić, Srdoč, Klarić, Toto

Treba reći da su tadašnje regate okupljale mnogo veći broj natjecatelja. Jedan od razloga je i taj što su razlike u kvaliteti opreme bile osjetno manje. Naime, za regatu je bilo dovoljno jedno jedro i jedna daska bez obzira na uvjete. Jedra velikih kvadratura i raznolikost kakva je danas prisutna među daskama iz tadašnje perspektive bili su nezamislivi. (U to vrijeme među proizvođačima windsurf opreme neke sasvim druge marke su bile «in». Standard među jedrima bili su Jessenig i Raudaschl; malo egzotike donijeli su Klarić – De Vries, Srdoč – Vellazzur ili Zrinčćak – Hood. Od dasaka broj jedan je bio «šuplji» Tornado 39, prvo sa visokim, a poslije i sa spuštenim rubom. Bakota je od nekuda donio Ten Cate, Srdoč je kupio Brevi, a Klarić Mistral M1, no većina je vozila Veplasovu Burju ili Imgradov D2. Aluminijski Weichart ili Serfiac jarboli bili su tražena roba. Za bum je bilo bitno da nije premekan, a vozile su se perajice koje bi došle s daskom).

Prve prave fun daske u klubu se pojavljuju sredinom osamdestih, no regate na kratkim daskama tek su u povojima. U drugoj polovici osamdesetih počinju natjecanja u slalomu i course race regatama. Željko Srdoč je prvi koji već 1988. godine vozi slalom na državnom prvenstvu u Vignju.

Početkom devedesetih prije raspada bivše države drugu diviziju zamjenjuje skupa i većini nepristupačna olimpijska klasa Lechner, koja zbog navedenih razloga okuplja mnogo manji broj natjecatelja. Fernando Kirigin u to je vrijeme čak i olimpijski kandidat, no klasa se sasvim gasi raspadom bivše države. Windsurfingom se počeo baviti još 1983. godine, a kao natjecatelj bio je uspješan još kao junior i povremeno se natječe i danas.

Ovo je lista njegovih najboljih rezultata:

– više puta juniorski prvak Jugoslavije, klasa D II.

– više puta juniorski prvak Hrvatske, klasa D II.

– 1987. i 1988. godine 3.mjesto u KUP-u Jugoslavije D – II
– 1987. godine 2.mjesto u kupu Hrvatske klasa D II.
– 1987. godine 3.mjesto na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj – Juniori. D-II
– 1988. godine 3.mjesto na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj D-II
– 1992. godine prvi u Kupu Hrvatske klasa Lechner.
– 2001. Regata za Kup Hrvatske – Šibenik 1. mjesto i 2. u Adria Kupu – klasa Formulawindsurfing.
– 2. mjesto u Kupu Hrvatske za 2001. godinu klasa Formulawindsurfing.
– 4. mjesto Volosko 2002. godine – regata za Kup Hrvatske i Adria Kup – Formula.
– 5. mjesto Šibenik 2002. godine – regata za Kup Hrvatske i Adria Kup – Formula.
– 4. mjesto Volosko 2003. godine – regata za Kup Hrvatske i Adria Kup – Formula.
– 3. mjesto Bol 2004. godine – regata za Kup Hrvatske, Adria Kup i Super Kup – Formula.
– 4. mjesto Šibenik 2004. godine – regata za Kup Hrvatske i Adria Kup – Formula.
– 2. mjesto Volosko 2004. godine – regata za Kup Hrvatske i Adria Kup – Formula.

32. Posljednje prvenstvo Jugoslavije u klasi Lechner – Fernando Kirigin – Mošćenička draga – proljeće 1991.g.

U devedesetima klub opstaje unatoč krizi. DSNM Volosko redovito organizira državno prvenstvo disciplinama slalom i course race. Na domaćim regatama naši natjecatelji uvijek osvajaju visoka mjesta, no ne odlazi se više na regate širom države. U to vrijeme, dobre rezultate u kupu Hrvatske postiže Ivo Buneta, neko vrijeme čak i na custom dasci koju je sam napravio. Osim sudjelovanja na regatama kojima je klub DSNM domaćin, većina članova kluba windsurfingom se bavi rekreativno.

2000. godine pojavljuje se klasa Formula windsurfing, čiji će tehnološki razvoj nekoliko godina kasnije imati velik utjecaj i na značajne promjene kod slalom dasaka. Formula ima isključivo natjecateljski karakter, a u klubu takve daske već 2001. godine kupuju Fernando Kirigin, Igor Bakota i Boris Čok. Bakota i Kirigin sljedećih nekoliko godina natječu se u regatama za Kup Hrvatske i Adria kupu. U trenutku pisanja teksta nisu bili dostupni rezultati Igora Bakote.

U posljednjih nekoliko godina u klub dolazi više novih članova. Istovremeno slalom kao disciplina postaje sve popularniji, a klub postaje domaćin nekoliko regata godišnje. O tome možete čitati u napisima na web stranicama našeg kluba.

Ovaj tekst nije potpun. Stoga svi stariji ili bivši članovi sekcije jedrenja na dasci koji imaju fotografije i informacije vezane uz ovu temu – neka se jave!

Zahvaljujemo se svima koji su pripomogli u sastavljanju povijesti kluba a posebno hvala:

– Goran Brozović
– Željko Srdoč
– Ivo Klarić
– Boris Pizzul
– Fernando Kirigin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *